
Panna Cotta
Jednoduchý, na suroviny nenáročný přirozeně bezlepkový a přesto efektní dezert, jak jinak, než z Itálie. Servíruje se buď vyklopený z mističky v podobě třesoucí se bábovičky, ale já preferuji tradiční podobu v pohárku. Není totiž tak ošemetná a želatiny tam můžete dát opravdu jen tolik, aby ve výsledku byl dezert lehounce tuhý, ale pořád dostatečně vláčný a krémový. Nikdo totiž nechce jíst amarouny. Navíc ji můžete mít připravenou až dva tři dny dopředu a před servírováním jen polít oblíbenou omáčkou z ovoce a dozdobit snítkou máty či meduňky.
Ingredience
- 400 ml tučné smetany
- 400 ml mléka
- 1 lžíce cukru
- citrón
- 1/2 vanilkového lusku
- 7 - 8 g želatiny
- 2 lžíce Amaretta
Postup
1. Do rendlíčku nalijeme mléko a smetanu.
2. Z citrónu okrájíme kůru a dáváme pozor, abychom měli jen žlutou vrchní vrstvu a neodkrojili bílou část, která je zbytečně hořká. Vhodíme do mléka spolu se špetkou soli.
3. Z půlky vanilkového lusku vyškrábneme semínka a i s luskem hodíme ke kůře. Pak teprve směs přivedeme k varu a vypneme. Když ochucovadla přidáme až do teplého mléka, chuť je mdlá a nevýrazná.
4. Želatinu necháme nabobtnat ve studené vodě. Ještě do horké směsi dáme nabobtnalou želatinu a cukr. Metličkou zamícháme a rozpustíme. Směs přecedíme přes jemné síto do džbánku. Necháme lehce zchladnout a přimícháme likér.
5. Rozlijeme do šesti připravených sklenek a necháme několik hodin vychladit a ztuhnout. Před podáváním nahoru nalijeme oblíbenou marmeládu, rozmixované ovoce s cukrem nebo třeba karamel.