Zobrazit všechny recepty
Netradiční velikonoční beránek
Top edge of content
Sladké

Netradiční velikonoční beránek

Jestli se stejně jako já nechcete pouštět do klasického beránka z formy (nikdy mi nevyběhl až do zádové části formy), upečtě si tohohle netradičního, s náplní. Dětem se určitě líbit bude a můžou vám s ním pomoci. Malé beránky připravuji i pro koledníky a musím říct, že vždycky vzbudí údiv a líbí se. Tak to zkuste, uvidíte, že to stojí za to. Náplně můžete samozřejmě obměňovat podle chuti. A abych se nechlubila cizím peřím, nápad jsem kdysi převzala z kalendáře Dr. Oetkera. Těsto používám stejné jako na buchty, jen s více tukem, protože do buchet se další tuk dostane při pomazávání, tady už ne.

Ingredience

  • 1 balíček čerstvého droždí
  • 1 lžíce mléka na kvásek
  • 1 lžička cukru na kvásek
  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 2 žloutky
  • 1 vejce na potření
  • 100 g tuku, nejlépe sádla
  • sůl, citronová kůra, vanilkový cukr

Maková náplň:

  • 2 misky namletého máku (cca 300 g)
  • 250 - 300 ml mléka
  • 3 - 4 lžíce cukru - podle chuti
  • citronová kůra, skořice, hřebíček -po špetkách
  • lžíce marmelády na dochucení

Postup

1. Všechny přísady si připravíme půl hodiny předem, aby měly ustálenou pokojovou teplotu, kynuté těsto pak bude lépe "pracovat". Nejprve si necháme vzejít kvásek: Droždí rozdrobíme do mističky, zalijeme lžící mléka a lžičkou cukru. Promícháme a přiklopené necháme vzejít, až se vytvoří bubliny a zvětší se objem.
2. Do mísy prosijeme mouku, přidáme špetku soli, citronovou kůru a vanilkový cukr. Vyhloubíme jamku a do ní vlijeme mléko, žloutky, kvásek a rozehřátý tuk. Pozor, tuk rozehřejeme a necháme zchladnout, nesmí být horký, protože by spálil kvasinky a těsto by nevykynulo!
3. Vypracujeme těsto, které necháme pod utěrkou kynout půl hodiny. Zkontrolujeme, že není průvan, opět by to kynutému těstu neprospělo.
4. Během kynutí si připravíme náplň:
Umletý mák povaříme asi 10 minut s mlékem, přidáme cukr, koření a lžíci rybízové marmelády. Necháme vychladnout.
5. Po vykynutí splácneme bochánek těsta, abychom vytlačili vzduch a připravíme si plech s pečícím papírem.
6. Zapneme troubu na 180° - 200° C.
7. Z dávky budeme mít dva velké beránky nebo jednoho velkého a šest malých. Těsto rozdělíme na polovinu, z každé půlky si oddělíme asi třetinu na hlavu, nožičky, ocásek a rohy, zbytek vyválíme na plát silný 3 - 5 mm, obdélníkový a pomažeme makovou náplní. Podélně srolujeme jako palačinku a krájíme asi centimetrová kolečka. Ta skládáme na plech vedle sebe do tvaru tělíčka (prostě takový ovál) a domodelujeme hlavu, nohy, ouško a rohy.
8. Necháme lehce nakynout (asi 10 minut) Pomažeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C dozlatova. Beránka i s papírem sejmeme z plechu a necháme vychladnout. Můžeme pocukrovat.

Dobrou chuť!

Share on Facebook

Sdílejte recept mezi přáteli

Share on Twitter