Zobrazit všechny recepty
Dort s čokoládovou pěnou
Top edge of content
Sladké

Dort s čokoládovou pěnou

Na tenhle dort jsem narazila v malé nenápadné kuchařce, kterou jsem si koupila za pár korun. Jmenuje se "Nejlepší čokoládové dorty a řezy" a je fakt, že jich tam je opravdu hodně těch nejlepších. Tenhle dort splňuje přesně tu správnou rovnováhu, jak jí mají snad všichni rádi: jen málo těsta a spoustu krémové náplně! Počítejte s trochu větší spotřebou čokolády, ale výsledek vás odmění. Postup je rychlý a hotový vychlazený dort se i dobře převáží, takže ideální sebou na návštěvy. Kamarádi vás pak budou zvát pořád... :)

Ingredience

Na dortový korpus:

  • 1/3 hrnku hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva nebo 1/2 lžičky sody (používám už sodu do všeho, protože narozdíl od prášku nezanechává v puse takovou tu nepříjemnou pachuť a povlak po snědení více kousků pečiva)
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 vejce
  • 1/3 hrnku pískového cukru
  • 50 g hořké čokolády
  • 50 g másla
  • polohrubá mouka a 1 lžička kakaa na vysypání

Na pěnu:

  • 150 g hořké čokolády
  • 2 lžíce pískového cukru
  • 50 g másla
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1/2 pytlíčku želatinového ztužovače
  • 50 ml vody

Postup

1. Troubu zapneme na 180° C a necháme zahřát. Pro tmavé dorty mám v krabičce do zásoby připravenou speciální mouku na vysypávání forem: několik lžic polohrubé mouky si smíchám s lžičkou kakaa. Toutu směsí vysypávám vymazané formy. Když se pak upečený dort vyklápí, nemůže se stát, že by někde zůstala světlá mouka na tmavém těstě a dort tak zůstane krásně tmavý a vypadá profesionálně.
2. Formu průměru 26 cm s vlnkovaným okrajem (ideální je taková, co má vystouplé dno tak, že po vyklopení - převrácení koláče v něm vznikne prohlubeň na krém) vymažeme máslem, důkladně promažeme hlavně záhyby vlnek a vysypeme připravenou směsí mouky tak, že do formy nasypeme 1 až 2 lžíce směsi a pak oběma rukama nakláníme formu a sklepáváme mouku, aby postupně pokryla všechna namazaná místa. Pracujeme nad dřezem a přebytečnou mouku pak vysypem do něj.
3. Rozklepneme vajíčka a spolu s cukrem je šleháme, až máme světlou nadýchanou pěnu. Ve vodní lázni (vložíme do sebe dva rendlíky a mezi ně dáme horkou vodu a na mírném plameni udržujeme horké) rozpustíme čokoládu a přidáme pokrájené máslo. Zamícháme a přidáme do vaječné pěny.
4. Přimícháváme lehkými pohyby stěrkou prosátou mouku s kakaem. Těsto nalijeme do připravené formy, rozetřeme rovnoměrně a vložíme do zahřáté trouby.
5. Pečeme přibližně 20 - 30 minut, až špejle (nebo párátko) zapíchnutá do těsta zůstane po vytažení suchá. Dort vykopíme na rovnou podložku, nejlépe na vychládací spirálu a pustíme se do krému.
6. Čokoládu rozputíme ve vodní lázni, přidáme máslo a cukr a promícháváme až se cukr co nejvíce rozpustí. Vyjmeme z vodní lázně a necháme lehce zchladnout.
7. Postupně přilíváme smetanu do čokoládového krému a šleháme. V jiné nádobě si odměříme 50 ml studené vody a vysypeme polovinu pytlíčku želatinového ztužovače. Ihned šleháme (stačí ručně, metličkou) asi půl minuty a pak postupně začneme tenkým pramínkem přilévat čokoládový krém.
8. Pěnu nalijeme na obrácený korpus do prohlubně. Povrch nazdobíme proužky světlé a tmavé čokolády a necháme ztuhnout alespoň hodinu v ledničce.
9. Dort podáváme vychlazený ke kávě a čaji.
Poznámka: V původním receptu se pracuje v pěně s pravou želatinou. Ale je to trochu náročné, občas se mi stalo, že se mi z ní vytvořily v krému cucky a chutnaly pak jak guma... ale pokud s želatinou umíte, samozřejmě ji můžete použít. Já jsem osobně velmi spokojená s tím Želatinovým ztužovačem od Dr.Oetkera, protože se používá zastudena (pravá želatina se zahřívá, ale nesmí projít varem a špatně se to hlídá) a spolehlivě tuží. Důležité je pracovat rychle a krém do želatiny/ztužovače zašlehávat postupně, nejprve po troškách a až pak přidat všechen krém, právě aby se nevytvořily cucky.

Dobrou chuť!

Share on Facebook

Sdílejte recept mezi přáteli

Share on Twitter