
Domácí slané linecké těsto
Těsto se hodí na slané tyčky, pod pizzu, já ho používám hlavně pod quiche. V ledničce vydrží až týden, takže ho můžete mít v pohotovosti, když dopředu víte, že nebudete stíhat. Odleželé i lépe chutná. Pokud chcete ozvláštnit chuť, zapracujte do něj koření (třeba sušený česnek) nebo sýr. Těsto bude hned jiné!
Ingredience
- 125 g másla
- 20 dkg hladké mouky
- 4 lžíce studené vody
- špetka soli
- 1 žloutek
- podle chuti práškový česnek, bylinky, koření apod.
Postup
1. Lehce změklé máslo nakrájíme na malé kostičky.
2. Vložíme do mísy a přidáme prosátou mouku, sůl, vodu a žloutek.
3. Prsty či v robotu vypracujeme těsto, dokud nevznikne hladký bochánek.
4. Necháme alespoň hodinu, nejlépe přes noc odpočívat.
5. Z tohoto těsta můžete připravit tyto dobroty: Quiche, Slané tyčky, Slaní šneci