Zobrazit všechny recepty
Míša dort
Top edge of content
Sladké

Míša dort

Snad každý zná tu chuť dětství - Míša řezy. Nadýchaný kakaový piškot, na něm vychlazená hedvábná tvarohová vrstva, zakončená křupající čokoládou, která kdysi bývala i na nanukách. Napadlo mě, proč z takové dobroty neudělat i dort, no řekněte, kdo byste nechtěl takový dort dostat? Vycházela jsem z babiččiného receptu, jen jsem ho trochu odlehčila a kostku másla nahradila smetanou, o tuhnutí se postaral můj oblíbený želatinový ztužovač. A jedna rada na závěr, když si do polotuhé čokolády naznačíte rýhy, kde se dort pak bude krájet, krájení půjde snáz a tolik se čokoláda nepoláme.

Ingredience

Na piškot:

  • 6 žloutků
  • 6 bílků
  • 6 lžic cukru krupice
  • 1,5 lžíce oleje
  • 5 lžic polohrubé mouky
  • 2 lžíce kakaa

Na krém:

  • 2 vaničky tučného tvarohu
  • 5 lžic moučkového cukru
  • 1 smetana ke šlehání
  • 1 želatinový ztužovač od Dr. Oetkera

Na čokoládovou vrstvu:

  • 100 g čokolády na vaření
  • 1 lžíce kakaa
  • 30 g másla

Postup

1. Troubu zapneme na 180 °C. Dortovou formu o průměru 26 cm vymažeme olejem a vysypeme polohrubou moukou smíchanou s kakaem. Ušleháme si v čisté míse z bílků sníh. Šleháme bílky tak dlouho, až je sníh pevný, tuhý a drží v míse i při naklonění.
2. V jiné míse žloutky šleháme s cukrem a olejem do světlé pěny.
3. Do sněhu vmícháváme opatrnými krouživými pohyby žloutkovou pěnu a prosátou mouku s kakaem. K míchání nejraději používám gumovou stěrku.
4. Když je směs promíchaná a hladká, rychle ji vlijeme do předem připravené dortové formy a lehounce uhladíme povrch. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 5-10 minut, až špejle zapíchnutá do těsta na sobě po vytáhnutí nemá žádné drobečky. Korpus necháme zcela vychladnout.
5. Náplň připravíme tak, že si ušleháme smetanu. V jiné míse ušleháme tvarohy s cukrem a přidáme želatinový ztužovač, který jsme si podle návodu rozpustili ve vodě. Je třeba pracovat rychle, protože ztužovač tuhne velmi rychle a pak se nám dělají žmolečky. Do krému pak lehce vmícháme šlehačku.
6. Ve formě uvolníme piškot nožem od stěn a formu povolíme, vnitřní okraj vyložíme celofánovým pruhem, aby se dort pak snadněji vyndaval z formy. Formu opět uzavřeme.
7. Krém nalijeme na piškot a uhladíme povrch.
8. Připravíme si čokoládu, dort zatím můžeme chladit v lednici. Čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni spolu s máslem, pak vmícháme prosáté kakao.
9. Tekutou čokoládu nalijeme na povrch dortu a necháme ztuhnout. Když bude čokoláda matná, ale ještě lehce měkká, můžeme si do ní vyznačit rýhy, které nám pak pomůžou při krájení.
Poznámka: Pokud chcete na dort nějaký pěkný obrázek, najděte si vykrajovátko na perníky, položte ho na tvarohovou hmotu a pak nalijte čokoládu všude okolo. Počkejte, až ztuhne. Do vnitřku formičky pak nalijte bílou čokoládu a formičku vyjměte. Nechte ztuhnout i bílou čokoládu.

Dobrou chuť!

Share on Facebook

Sdílejte recept mezi přáteli

Share on Twitter