Vanilkové muffiny s dýní
Do dýně jsem se zamilovala nedávno. Dá se přidat k téměř všemu a pokud ji budete dávat s mírou, pomůže vám zvláčnit a obarvit jídlo dožluta, ale svou jemnou chutí nijak negativně neovlivní chuť jídla. V těhle muffinech je naprosto úžasná a zajistí, že budou vláčené i druhý den! Jedna dávka receptu vyjde na plech o 12 muffinech.
Ingredience
- 1 a 1/4 hrnku hladké mouky
- půl lžičky sody nebo 2x víc prášku do pečiva
- 1 větší vajíčko
- 1/2 hrnku cukru krupice
- 100g másla
- 1/2 malé dýně
- vanilkového extraktu nebo pytlíček pravého vanilkového cukru, případně semínka z 1/2 vanilkového lusku
Postup
1. Pyré z dýně připravíme jednoduše: Dýni omyjeme, zbavíme dužniny a semínek. Pokud máme hezkou mladou dýni ze zahrádky, můžeme ji nechat i se slupkou, jinak oloupeme nebo okrájíme nožíkem, nakrájíme na kusy (stačí tak 5 cm velké) a kousky vaříme v páře nebo přímo ve vodě do měkka. Kousky vyjmememe z pařáčku nebo slijeme vodu a dýni rozmixujeme ponorným mixérem do hladkého pyré. Do muffinů potřebujeme 1/2 hrnku, pokud nám nějaké zbyde, můžeme ho v pytlíčku nebo mističce zmrazit a přidat třeba do bramborové kaše nebo do příštích muffinů.
2. Ušleháme do husté pěny vajíčko s cukrem. Přidáme změklé máslo, dýni a postupně zamícháme i mouku s kypřidlem.
3. Teď přidáme doborty podle chuti případně rozdělíme těsto na několik částí a každou ochutíme jinak.
4. Lžící plníme do papírových košíčků naskládaných do muffínkového plechu. Neplníme úplně plné, protože naběhnou a mohly by z košíčků příliš vylézat.
5. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180° C dokud špejle zapíchnutá doprostřed bochánku není suchá.
6. Bochánky vyndáme z plechu a necháme na mřížce vychladnout.
7. Zdobit můžeme třeba citronovým krémem z tohoto receptu