Zobrazit všechny recepty
Tříkrálový mandlový koláč
Top edge of content
Sladké

Tříkrálový mandlový koláč

Oslavte tradiční svátek lahodným francouzským koláčem s vláčnou mandlovou náplní. Trochu dražší, ale naprosto jedinečný koláč! Výborný pro přepravu, stačí zabalit do alobalu, případně rozkrojený na dvě části uložit do krabičky. Navíc vydrží i déle, takže si ho můžete upéct sebou na Silvestrovskou party i pár dní dopředu a na Nový rok překvapit kamarády tímto luxusním skvostem. Doporučuji vřele, budete koukat, jak je šťavnatý!

Ingredience

  • 500 g listového těsta
  • 120 g změklého másla
  • 120 g přírodního krupicového cukru
  • 3 středně velká vejce
  • 120 g mletých mandlí
  • 1 lžičku mandlového likéru (Amaretto) - lze i vynechat
  • 1 penízek nebo nějaké cukrátko, dost velké na to, aby se v koláči neztratilo

Postup

1. Dejte do mísy máslo s cukrem a vařečkou je utřete do pěny. Dvě z vajec spolu lehce prošlehejte a pomalu přilévejte k máslu s cukrem. Důkladně zašlehejte. Přidejte mleté mandle, případně likér, a ušlehejte na hustou, krémovitou směs.
2. Těsto rozdělte na dvě části a na lehce pomoučněné pracovní ploše obě rozválejte na čtverec o straně zhruba 24 cm. Čtverce přikrojte podle formy nebo pokličky na kruhy o stejném průměru.
3. Jeden kruh položte na plech a rozestřete na něj mandlový krém; okraj (tak centimetr a půl) nechte volný. Do náplně vložte ‚štěstíčko‘; tradičně to je cukrová fazolka, symbol plodnosti, ale můžete použít třeba čokoládovou minci nebo třeba neloupamou mandli. Okraje placky trochu navlhčete, překryjte druhou plackou a pevně přimáčkněte, aby náplň neměla tendenci podívat se při pečení do světa. Nožem naznačte na povrchu mírně stočené linie podobné loukotím kola, ale dejte pozor, abyste těsto neprořízli. Vložte na dvacet minut do chladničky.
4. Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. Zbylé vejce rozšlehejte a potřete jím koláč. Vložte na střední příčku v troubě a pečte pětadvacet až třicet minut, dokud hezky nevyběhne a nebude zlatavý. Před podáváním ho nechte vychladnout na pokojovou teplotu, nejlépe na mřížce. Až budete moučník servírovat, upozorněte každého – hlavně děti –, že je v něm zapečeno novoroční štěstíčko!

Dobrou chuť!

Share on Facebook

Sdílejte recept mezi přáteli

Share on Twitter