Tiramisu
Italská delikatesa s domácím čokoládovým piškotem podle Jamieho Olivera mě dostala. Poprvé jsem ji ochutnala od svého Tomáše (dokonce statečně válčil s cizí kuchyní, kde při dotazu, jestli má moje maminka někde váhu, snesl se pod jeho ruce prastarý systém miskových vah a závaží a můj brouček si s tím i tak poradil!) Vrátila jsem se z nemocnice a nestačila jsem se olizovat. Teď tuhle dobrotu pravidelně dáváme tátovi Jirkovi k narozeninám jako tradiční dárek, očividně se téhle tradici nebrání a spíš lituje, že je nemá častěji... Pokud nebudete želet peněz a použijete opravdu pravé suroviny, nemusíte se snažit dohánět to jinde. Dezert je neuvěřitelně snadný a skládá se jen z několika surovin. Ale ta chuť je jedinečná! Málo kde v restauraci se s něčím tak dobrým setkáte!!!
Ingredience
Na piškotový podklad:
- 110 g cukru
- 4 vejce (bílky a žloutky zvlášť)
- 85 g hladké mouky
- 30 g práškového kakaa (neslazeného, co nejkvalitnějšího)
- 50 g rozpuštěného másla
Na hedvábný krém:
- 500 g mascarpone (a nesnažte se používat náhražky!)
- 70 g cukru
- 1 žloutek (pokud se bojíte, můžete ho i vynechat)
- 1 sklenička (1 dcl) Vin Santo (nahradila jsem švestkovým vínem)
- 1 sklenička (1 dcl) Tia Maria likéru (nahradila jsem portským)
- čerstvé espresso doplněné horkou vodou na objem 200 ml
- kakaový prášek na poprášení vršku