Zobrazit všechny recepty
Sacher
Top edge of content
Sladké

Sacher

Na tento dort existuje snad nejvíce receptů. Dlouho jsem hledala, který je nejlepší a nakonec jsem ho objevila. V malém receptáři Dr.Oetker se kdysi ve Vánočním vydání objevil. Je nadýchaný a pokud nebudete šetřit marmeládou a dáte ji opravdu velké množství, odvděčí se vám šťavnatostí a vůní.Měla jsem to štěstí ochutnat pravý dort v kavárně hotelu Sacher ve Vídni. V maličké luxusní kavárně jsme museli čekat frontu na volný stolek. Dorty všech velikostí parádně zabalené můžete nechat někomu i zaslat jako dárek (doručí je přímo jejich messenger). Atmosféra to byla úžasná, ale musím přiznat, že jsem byla mile překvapena, že chuťově ten slavný originál nijak nevyčnívá nad ten můj, a to mi opravdu zalichotilo a utvrdilo v tom, že tenhle recept je ten pravý!

Ingredience

  • 150 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 75 g moučkového cukru do těsta
  • 75 g moučkového cukru do bílků
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 150 g hořké čokolády
  • 6 vajec (2 vejce + 4 žloutky + 4 bílky)
  • 20 g kakaa holandského typu
  • 1 kávová lžička kypřícího prášku

Na náplň:

  • 200 g meruňkové marmelády

Na polevu:

  • 100 g čokolády na vaření

Postup

1. Zapneme troubu na 170° C aby se rozehřála. Hořkou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni (vložíme do sebe dva rendlíky a mezi ně dáme horkou vodu a na mírném plameni udržujeme horké, čokoládu vložímě do menšího, zahřívá se tedy jen nepřímo a nehrozí připálení) a necháme lehce zchladnout, aby nebyla úplně horká, ale stále tekutá.
2. Vejce s žloutky vyšleháme ručním šlehačem a postupně vmícháme cukr, vanilínový cukr, vychladlou čokoládu a změklé máslo utřené do krémové konzistence. Přidáme promíchanou mouku s práškem do pečiva, kakaem a vyšleháme hladkou hmotu.
3. Z bílků ušleháme sníh, ke konci šlehání, až bude již sníh krásně držet, přidáme cukr. Sníh opatrně přimícháme do těsta.
4. Dno dortové formy o průměru 26 cm vyložíme pečícím papírem, nalijeme těsto a pečeme v předehřáté troubě na 170° C asi 30 - 45 minut, až špejle zapíchnutá do středu zůstane po vytažení suchá.
5. Dortový korpus vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.
6. Marmeládu dobře rozmícháme. Dortový korpus uprostřed podélně rozkrojíme a spodní díl potřeme 2/3 marmelády. Přiklopíme horní díl. Okraje korpusu a horní díl potřeme tenkou vrstvou zbylé marmelády.
7. Čokoládu na polevu rozlámeme na malé kousky a opět ve vodní lázni necháme rozpustit. Potřeme horní díl korpusu i strany.
8. Dort krájíme až po ztuhnutí polevy. Aby se čokoláda nelámala, použijeme při krájení nůž nahřátý horkou vodou a osušený v utěrce.
Poznámka: Ať již použijete jakýkoli recept, jedno musí zůstat vždy: Sacher se plní výhradně meruňkovou marmeládou a žádnou jinou. Povrch se polévá hladkou čokoládouvou polevou, případně se může ještě dozdobit nápisem. Šlehačku servírujte zvlášť, na Sacheru by se rozhodně neměly objevit máslové nebo šlehačkové pusinky a jiné hrůzy, které už jsem viděla v některých cukrárnách.

Dobrou chuť!

Share on Facebook

Sdílejte recept mezi přáteli

Share on Twitter