
Obrácený hruškový koláč s mandlemi
Tenhle koláč je naprosto fantastický! Receptu si dost vážím, protože jsem ho získala z Australských pokladů kamaráda Honzy. A věřte, že mi nespadl jen tak do klína. Jenže, jak jsem tehdy pochopila už po pár dnech prolitých v tehdejší kavárenské kuchyni, pilná práce a neušklíbání se nad mytím kastrolů a loupáním cibule se vyplatí, když máte dobrého šéfa. A tak jsem ten recept získala. A jeho pečení budu mít vždycky spojené ještě s jednou osobou, a to s baristou Adamem. Ten si totiž tenhle koláč zamiloval asi nejvíc a když jsem se radila, co dát příští týden do meníčka, nejednou mi připomněl, že tehle už dlouho nebyl. Jako každý obrácený koláč, na první pohled svým vzhledem moc nezaujme. Jde totiž o to, že se peče ovocem dospodu a až po upečení se koláč překlopí. Jenže - má to svoje opodstatnění, protože cukr na ovoci krásně zkaramelizuje a navíc i mandlová vrstva zůstane krásně propečená. Tenhle koláč jde bez problémů dělat bezlepkový, protože dvě lžíce mouky snadno nahradíte čímkoli jiným, třeba pudinkovým práškem... Mandlí je tu hodně, patří rozhodně mezi nákladnější koláče, ale slavnostní příležitosti si to zaslouží. A ještě jedna věc, na kterou jsem vlastně přišla až doma, kdy jsem neměla k ruce neomezené množství loupaných mandlí: když si totiž mandle musíte spařit a oloupat těsně předem, jsou šťavnatější a koláči to dodá taky svoje plus! Takže když je čas, sáhněte po neloupaných, spařte je horkou vodou, oloupejte a nebudete litovat!
Ingredience
- 3 vejce
- 1 lžíce hnědého cukru
- 2 lžíce polohrubé mouky
- 200 g másla
- 200 g mletých mandlí
- 50 mandlí nahrubo nasekaných
- 1/4 lžičky sody
- 170 g cukru krupice
- 2 - 3 hrušky