Zobrazit všechny recepty
Čokoládové sušenky s popraskanými vršky
Top edge of content
Sladké

Čokoládové sušenky s popraskanými vršky

Trochu pracnější a poměrně nákladné bochánky z maximálně čokoládového těsta. Velmi efektivní, s převozem je trochu problém, protože moučkový cukr se pak stírá. U mých brášků naprosto nejoblíbenější. Ale dělejte je jen občas nebo na nich vaši blízcí budou závislí... Pro kratší název zavedl Davídek označení Kilimanžára. :)

Ingredience

  • 200 g hořké čokolády
  • 90 g másla
  • 115 g pískového cukru
  • 3 vejce
  • 1 lžička vanilkové esence (nebo 1 vanilkový cukr)
  • 200 g hladké mouky
  • 25g kakaa holandského typu
  • 1/2 lžičky sody nebo trochu víc prášku do pečiva
  • špetka soli
  • cukr moučka na konečnou úpravu

Postup

1. Rozpustíme čokoládu s máslem ve vodní lázni. Vmícháme cukr a necháme zcela rozpustit. Přidáme vejce po jednom, promícháme po každém přidání. Přidáme vanilkovou esenci.
2. Do mísy prosijeme mouku, kakao, prášek do pečiva a sůl. Postupně po dávkách vmícháme do čokoládové směsi, aby vzniklo hladké měkké (lepivé) těsto. Přikryjeme potr. folií a chladíme podle potřeby minimálně hodinu, ale většinou je třeba víc, aby těsto bylo dostatečně pevné a drželo tvar.
3. Předehřejeme troubu na 160° C . Moučkový cukr prosijeme do hlubokého talíře. Pomocí lžičky a dlaní vyválíme z těsta kuličky o průměru cca 2 cm.
4. Kuličky po jedné vyválíme v moučkovém cukru, až jsou pokryté silnou vrstvou. Umístíme je na plech asi 4 cm od sebe.
5. Pečeme 10–15 minut – až je povrch kuličky na dotek bříška prstu lehce pevný. Necháme 2–3 minuty ztuhnout. Necháme na prkénku nebo na drátěné podložce vychladnout.

Dobrou chuť!

Share on Facebook

Sdílejte recept mezi přáteli

Share on Twitter