Zobrazit všechny recepty
Viktoriánský mléčný chléb
Top edge of content
Pečivo

Viktoriánský mléčný chléb

Poslední dobou nejen v Praze propukla doslova epidemie pečení vlastního chleba. Umět si upéct chleba se stává krásnou zábavou a lidé si vyměňují fotky svých pecnů... Mám doma už mnoho let krásnou knihu o chlebu. Napsala ji dvojice tuším Itala a Francouzsky, kteří přistěhujíc se do Anglie, rozhodli se naučit lidi péci dobrý chleba. Kniha je krásná a fotky přímo vyzývají ke zkoušení. A tak zkouším. Chtěla jsem něco jako tousťák. Tenhle chléb je voňavý, trošičku hutnější, ale po opečení perfektní ke snídani, ať už jen s máslem a medem nebo s rafinovanou pomazánkou. A nepotřebujete na něj žádné náročné ingredience. Bílou hladkou mouku a sušené droždí máte určitě doma všichni :)

Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 2 lžičky sušeného droždí
  • 1 lžička krupicového cukru
  • 350 ml vlažného mléka
  • 1 a 1/2 lžičky soli
  • na potření 1 vejce a 1 lžíce mléka

Postup

1. Nejprve si připravíme si kvásek: Do hrnečku nebo mističky rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a zalijeme asi 2 lžícemi mléka a necháme na teplém místě nakynout, až se tvoří bubliny a kvásek nabyde na objemu.
2. Do velké mísy si prosijeme mouku, osolíme, vytvoříme uprostřed důlek, nalijeme droždí a mléko a začneme zpracovávat těsto. Vypracované těsto necháme v míse, přikryté utěrkou, odpočívat a kynout, asi půl hodiny až hodinu. Těsto by mělo vyběhnout a zdvojnásobit svůj objem.
3. Nakynuté těsto vyklopíme na pomoučněnou pracovní desku, vytvoříme z něj váleček, který zahneme do tvaru písmene S a složíme takto do předem vymazané chlebíčkové formy. Necháme opět nakynout přibližně půl hodiny.
4. Povrch chleba potřeme rozšlehaným vajíčkem s mlékem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 45 minut, dokud se při poklepání na spodní stranu chleba neozve dutý zvuk. (To zkoušíme samozřejmě tak, že chlebíček vyklopíme z formy. Dělám to většinou pomocí utěrky, abych se nepopálila.)
5. Upečený chleba necháme zcela vychladnout, jinak by se při nakrájení mohl srazit.

Dobrou chuť!

Share on Facebook

Sdílejte recept mezi přáteli

Share on Twitter