
Mrkvový dortík
Ingredience
- 450 g na jemno strouhané mrkve
- 280 g celozrnné mouky
- 180 g (hnědého) cukru
- 220 ml oleje
- vanilkový cukr či extrakt
- 1 lžička sody
- 2 lžičky skořice
- špteka soli
- 4 vejce
- 120 g mletých ořechů (můžeme vynechat)
Na krém:
- 1 vanička mascarpone
- 2 lžíce smetanového jogurtu nebo tvarohu
- podle chuti lžičku až dvě moučkového cukru (nemusí být)
Postup
1. Připravíme si formu na dort. Na dané množsví používám kultou formu 23 cm v průměru.
2. Formu si vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou.
3. Troubu zapneme na 170 °C.
4. Vejce vyšleháme s cukrem a vanilkou do husté pěny. Pak přidáme olej, sůl, mouku se sodou a skořicí a lehce ručně zmícháme, nakonec přidáme mrkev a dobře promícháme.
5. Těsto vlijeme do formy a dáme péct. Dort je velmi mokrý a peče se tedy hodně dlouho. Může to trvat i hodinu. Zda je upečený zjistíme pokusem se špejlí. Dřevěnou špejli zapíchneme doprostřed dortu a vytáhneme. Pokud na ní ulpělo lepivé těsto, pečeme dál, pokud zůstala suchá, je dort hotový.
6. Upečený dort necháme pomalu vychládat na mřížce. Krém si připravíme smícháním mascarpone a jogurtu či tvarohu. Míchám jen ručně, lžící nebo stěrkou. polovinu krému dám dovnitř drtu, polovinu navrch. Ozdobíme marcipánovými mrkvičkami, srouhanou čokoládou nebo lístky máty. V jednoduchosti je krása, může zůstat i jen bílý krém. Je dobré krém dávat jen pár hodin před podáváním. Po delší době (třeba přes noc a podobně) začne krém osychat, praskat a podobně. V případě, že dort někam vezeme, můžeme dot naplnit předem, druhou polovinu krému si vzít s sebou a navrch namazat až před servírováním.