
Roscón de Reyes
Špenělské jméno znamená něco jako Věnec Králů, protože ve Španělsku se slaví Vánoce bez dárků a dary přináší až v lednu Králové na velbloudech. (Mimochodem pro mě mnohem hezčí a logičtější vysvětlení, kde se všechny ty dárky berou...) Bylo pro mne zklamání, když jsem se dozvěděla, že ve většině rodin se věnec již nepeče, ale kupuje. Stejně jako ostatní sladkosti typické pro Vánoční čas. Recept ale mám přímo ze Španělska, z Vánočního časopisu. Věnec je hodně podobný naší vánočce, voní po pomerančích a zvykem je zapéct do těsta malý dáreček, tradičně se pak v celé rodině hledá a kdo ho objeví, bude šťastný celý rok.
Ingredience
- 600 g hladké mouky
- 30 g čerstvého droždí
- 100 ml vlažného mléka
- půl hrnečku cukru
- 125 g másla (půl kostky)
- 4 vejce (pokud použijeme jen žloutky, bude těsto jemnější)
- 1 vejce na potření
- špetka citronové a pomerančové kůry, sušené nebo jemně strouhané
- lžičku vanilkové esence nebo 2 lžičky vanilkového cukru
- hrneček rumu
- lžička agua de azahár (lze vynechat)
- loupané sekané mandle, případně kandované ovoce
Postup
Jako Španělé
Španělé do těsta ještě zapíkají jednu fazoli a jednu malou drobnost, třeba minci. Kdo najde fazoli ve svém kousku, musí příští rok roscón přinést on, kdo najde dáreček, bude mít po celý rok štěstí.
Proč pomazávat
Když jsem tenhle roscón pekla v prosinci u kamaráda v Yecle, zapomněla jsem si schovat vajíčko na pomazání a věnec byl po upečení napovrchu hnědočerný. Přisoudili jsme to poslednímu ze tří králů, Baltazarovi, který byl černoch, ale pro moji zkušenost, potření je opravdu důležité!!! :-)