
Penne al forno
Tak tyhle těstoviny si Tomáš oblíbil v jedné italské restauraci v Praze, kam občas zašli na oběd z práce. Jednou jsem je ochutnala a uchvátily mne také. Tak jsem je prostě zkusila vyrobit i doma. Sice nejsou vytažené z hliněné pece, ale chutnají také moc dobře a hlavně je to rychlé snadné jídlo, na které nepotřebujete mít doma kdovíjaké zásoby!
Ingredience
- těstoviny Penne (silné rovné trubky) pro 2 osoby
- dvě kuřecí prsíčka
- olej na smažení masa
- 250ml smetany do omáček - 12%
- lžíci másla a dvě lžíce hl. mouky na bešamel
- 20 dkg sýra (uzený eidam, mozarella...)
- sůl, pepř, muškát. oříšek
Postup
1. Uvaříme těstoviny podle návodu.
2. Prsíčka omyjeme, osušíme a nakrájíme na malé kousky. Ty na pánvi na trošce oleje osmahneme dozlatava. Dáme stranou.
3. Na pánvi rozehřejeme máslo a vmícháme do něj mouku, až vznikne jíška. Tu zalijeme za stálého míchání smetanou až vznikne hustá omáčka. Ochutíme solí, pepřem a nastrouhaným muškátovým oříškem.
4. Do zapékacích misek vložíme polovinu těstovin, posypeme polovinou kuřecího masa a zalijeme polovinou omáčky. Posypeme polovinou sýra. Dosypeme zbylými těstovinami a dalšími ingrediencemi, tak, aby poslední vrstvu tvořil sýr.
5. Dáme do předehřáté trouby a pečeme (případně můžeme zapnout gril), až se sýr roztaví a zezlátne.
6. Podáváme přímo v miskách a upozorníme, že jsou hodně horké...