Zobrazit všechny recepty
Hovězí se zázvorem a česnekem
Top edge of content
Slané

Hovězí se zázvorem a česnekem

To občas takhle zazvoní telefon a volá Anetka ze statku a ptá se, kolik budu chtít hovězího tentokrát... a já pak nacpu mrazák a další měsíce jen tahám balíčky vynikajícího masa kraviček na Ralsku pasených... Jenže maso moc upravovat neumím, nejčastěji dělám na houbách nebo jen napřírodno na pánvi. Tohle je ale první malé vybočení, recept jsem našla v kuchařce, trochu si doupravila a musím říct, že je to fakt moc dobré! Omáčka jen lehce voní po zázvoru a česneku, protože pečením se všechno spojilo s hovězí chutí... vyvážené, s těstovinami výborné!

Ingredience

  • 600 g hovězího (například kýty)
  • 2 lžičky sušeného mletého zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 2 cibule
  • 4 lžíce zakysané nebo sladké smetany
  • pepř a sůl na dochucení
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce másla
  • hrnek vývaru (dělám ho třeba jen jednoduše z odřezků, které jsem okrájela z masa, můžete použít i jen vodu)

Postup

1. V pekáčku, který budeme moct dát do trouby rozehřejeme na plotně olej a máslo. Maso nakrájíme na plátky, vložíme do rozpáleného tuku a osmahneme, jen aby se zatáhlo a nepouštělo tolik šťávy. Z obou stran posypeme zázvorem, ochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.
2. Cibuli nakrájíme na drobno, česnek na plátky a vložíme k osmahnutému masu. Dáme do trouby a na 180 °C pečeme asi hodinu, až je maso hezky měkké.
3. Maso vyjmeme, dáme stranou a směs cibule, česneku a šťávy rozmixujeme ponorným mixérem na hladkou omáčku. Přidáme smetanu, omáčku prohřejeme a podáváme s masem.
4. Ideální přílohou jsou linguine (takové ty "placaté" špagety) ale i jiné druhy těstovin. Maso můžeme nakrájet na proužky, dobře se pak obalí omáčkou a dá se jíst i hůlkama.

Dobrou chuť!

Share on Facebook

Sdílejte recept mezi přáteli

Share on Twitter