Zobrazit všechny recepty
Čokoládové muffiny z červené řepy
Top edge of content
Sladké

Čokoládové muffiny z červené řepy

Tenhle recept jsem objevila na blogu amerického cukráře trávícího svůj zasloužený důchod v Paříži. Dort mě zaujal a když jsem ho upekla, naprosto uchvátil. Řepu v něm rozhodně nepoznáte, ale bude vláčný, přitom nadýchaný (díky sněhu), temě červenočerný a moc moc moc dobře čokoládový! Na Kristýnčiny křtiny jsem pak udělalal verzi do muffinků... Určitě to zkuste a budete koukat, jak dobře chutná zelenina! ;-)

Ingredience

  • 240 g červené řepy
  • 200 g hořké čokolády
  • 60 ml kávy
  • 200 g másla
  • 135 g (1 hrnek) hladké mouky
  • 3 lžíce kvalitního holandksého kakaa
  • 1 lžička sody
  • 5 velkých vajec (bílky a žloutky zvlášť)
  • špetka soli
  • 200 g cukru krupice

Postup

1. Vymažeme a vysypeme moukou dortovou formu o průměru 23 cm nebo připravíme dva plechy na klasické muffiny (můžeme upéct i nadvakrát, pokud nemáme dva plechy nebo udělat jen poloviční množství těsta).
2. Červenou řepu uvaříme v lehce osolené vodě do měkka. Můžeme také péci (zabalíme do alobalu - nemusíme ani loupat slupku, pečeme a vychladlou oloupeme.) Na veškerou manipulaci doporučuji používat rukavice, protože řepa fakt barví intenzivně... :-)
Nakrájenou řepu rozmixujeme ponorným mixérem na pyré.
3. Ve vodní lázni si rozpustíme máslo, čokoládu společně s kávou. Do směsi zamícháme pyré z řepy.
4. Vyšleháme si bílky s polovinou cukru. Žloutky se zbylým cukrem vyšleháme do husté pěny a pak už jen ručně vmícháme čokoládovo máslovou směs s řepou, nakonec mouku smíchanou se sodou a kakaem a sníh.
5. Pečeme na 170° C asi tak 40 minut, dort by se měl malinko chvět i po upečení, protože je mokrý a vláčný, ale neměl by být tekutý. Necháme vychladnout. Pokud pečeme muffiny, stačí jen asi 10 - 15 minut, zkusíme klasikcy špejlí… :-)
Dort podáváme jen tak, nebo politý zakysanou smetanou, kterou osladíme a můžeme lehce dobarvit trochou šťávy z řepy. Má pak krásnou růžovou barvu. Ozdobit můžeme maličkýma marcipánovýma řepičkama a strouhanou čokoládou.
Nebo použijeme hedvábný krém odtud, tmavou čokoládu můžeme zaměnit za bílou (pak doporučuji ubrat polovinu cukru, protože je jinak krém moc sladký).

Dobrou chuť!

Share on Facebook

Sdílejte recept mezi přáteli

Share on Twitter