Slané tyčky
Jedno z mnoha využití slaného "falešného" domácího listového těsta. Pro mlsání k vínu peču různé tvary, ať už jen nakrájením na plechu nebo vykrajováním zvířátek. Sypu je čím mne napadne, dobrý výběr mají u mého oblíbeného Antonína (www.koreni.cz).
Ingredience
- domácí linecké těsto (nebo pokud chcete kupované listové)
- vajíčko na pomazání
- sypání: mák, kmín, sezam, lněné semínko, černucha, koření na pizzu, koření Ratatouille, sýr... co vás napadne a co vám chutná
- sůl
Postup
1. Z těsta vyválejte plát, buď vykrajujte tvary pomocí vykrajovátek nebo přeneste celý plát na plech a rozkrájejte rádýlkem na požadované tvary, tyčky... apodobně.
2. Potřete rozšlehaným vajíčkem, posolte a sypte dle fantazie.
3. Pečte na 180 °C ve vyhřáté troubě několik minut, až zezlátnou. Podávejte k dobrému pití.
Varianta
K slavnostní variantě mě přivedla kamarádka Ája. Mezi dva vyválené pláty těsta nasype strouhaný sýr, nejlépe nivu nebo jiný pikantní a pak ještě spojené pláty lehce rozválí, aby se dobře slepily. Pak vykrajuje tvary a postupujeme klasickým způsobem.