
Rychlý koláč
Tenhle koláč (recept mám od Ivanky z Řeže) je výborný hlavně ve chvíli, kdy toho doma opravdu moc nemáte a potřebujete upéct dobrotu bez vajíček a másla. Celá příprava Vám zabere tak 5 - 10 minut. Stejně rychle se pak i sní... Další výhodou je možnost mnoha variant. Základní recept je s kokosem a smetanou, na fotce je s rebarborou, kam můžete přidat ještě mandličky.
Ingredience
- 2 hrnky polohrubé mouky
- lžička prášku do pečiva nebo půl lžičky sody
- hrnek mléka
- 1/2 hrnku oleje
- 1 hrnek cukru
Kokosová varianta:
- 1/2 hrnku kokosu
- 1/2 hrnku cukru
- 1/2 hrnku smetany
Rebarborová varianta
- hrnek oloupané pokrájené rebarbory
- 4 lžíce skořicového cukru
- hrst mandlí pokrájených na nudličky
Postup
1. Všechny ingredience na těsto smícháme.
2. Nalijeme do vymazané a vysypané formy nebo pekáče.
3. Posypeme kokosem smíchaným s cukrem. (Nebo rebarborou, skořicovým cukrem a mandlemi, ty z toho udělají opravdu slavnostní moučník!)
4. Pečeme na 180°C až špejle zapíchnutá do těsta zůstane po vytažení suchá.
5. U kokosové varianty ihned po upečení na koláč rovnoměrně nalijeme smetanu. U rebarborové nepoléváme.
6. Necháme vychladnout a podáváme, nejlépe v zahradě...
Poznámka: Když mi zbývá v ledničce trocha jogurtu nebo zakysané smetany, přidám ji do těsta, je pak ještě vláčnější a soda líp v kyselém prostředí "funguje"...