Ratatouille
Tohle jídlo jsem poznala vlastně až díky krásnému animovanému filmu stejného jména. Nadšený krysák tam kouzlí v prostředí staré francouzské kuchyně, všude se leskne měděné nádobí a pointou filmu je právě tohle jednoduché venkovské zeleninové jídlo. Receptů je na něj všude množství. Většinou se zelenina pro rychlost krájí na kostičky. Jenomže mně se právě líbí ta estetika plátků, skládaných do vějířků do zapékací mísy na rajčatový základ. Baví mě připravit si jednotlivé hromádky zeleniny, kochat se barevností a pak skládat a vrstvit. Trochu času vám to zabere, ale pokud si to budete užívat jako já, budete mít požitek nejen z jídla, ale i ze samotné přípravy. Lesklá černá slupka lilku, kontrastující s barevnými paprikami a bílou cibulí ve mě vždycky vyvolává radost. No a pak ta vůně, když už se vše zapéká spolu v troubě... tak popadněte dobrý osrý nůž a užijte si to, stojí to za to!
Ingredience
- 1 větší nebo dva malé lilky
- 1 cuketa
- 2 barevné papriky
- 3 cibule
- můžeme malou hokaido dýni, když ji zrovna máme
- 2 plechovky konzervovaných rajčat (nebo čerstvých, pokud máme zralá ze zahrady)
- 5 stroužků česneku
- bylinky podle chuti (bazalka, tymián, rozmarýn… atd)
- olivový olej
- parmazán na servírování (nemusí být)