Quiche - francouzský slaný koláč
Úžasně rychlé a snadné pohoštění z francouzské kuchyně, po kterém se na stole jen zapráší. Křupavé těstíčko v sobě ukrývá hebkou smetanovou náplň, která se rozplyne na jazyku. Nemusíte toho mít v ledničce mnoho, abyste quiche snadno rychle upekli přímo před očima návštěvy. Další výhoda - nemusíte ho podávat teplý, a můžete ho klidně upéct jeden den dopředu!Poznámka:Tento recept je geniální v tom, že nápň si můžete zvolit zcela dle vaší fantazie nebo obsahu ledničky... Můžete zkoušet různé druhy sýra a bylinek, sezóní zeleninu i mořské plody, zkrátka cokoli máte rádi! Zároveň je to ale i skvělý způsob, jak zpracovat suroviny například z obložených mís ze včerejší večeře (plátky sýrů, uzenin, kousky zeleniny a podobně), které zbyly, nikdo už se do nich nechce pustit, ale jsou stále dobré a nechcete je vyhazovat. Pokud je zapečete do koláče, získáte novou luxusní dobrotu a zlikvidujete efektně to, co se včera nedojedlo!Variant je nespočet. Základní pravidlo je, že koláč se nepeče příliš dlouho, takže suroviny jako maso nebo větší kousky zeleniny je dobré předem tepelně opracovat. Výborné jsou varianty se špenátem a kozím sýrem, s dýní a bylinkama, s králičím masem a kořenovou zeleninou pokrájenou na malinkaté kostičky (a předem osmahlou na másle) a další a další, fantazii a odvaze se meze nekladou!!!
Ingredience
- Balíček listového těsta nebo domácí slané linecké (jedna dávka vystačí na jeden větší quiche)
- 150 ml mléka
- 150 ml smetany
- 3 vajíčka
- sůl, pepř, případně nastrouhaný kousek muškátového oříšku na dochucení
Varinta houbová
- trocha másla pod houby
- 10 větších žampionů
- 1 pórek
Varinta sýrová
- 15 dkg tvrdého sýra (např. eidamu nebo goudy), nastrouhaného
- 15 dkg šunky nebo salámu nakrájeného na kostičky
- 2 jarní cibulky nebo hrst bylinek, pokrájené
- kukuřice z plechovky
Postup
Vylepšení
Před upečením můžeme okraje těsta pomazat vajíčkem a posypat semínky (sezamem, mákem, apod.).