Zobrazit všechny recepty
Ovocný koláč se žmolenkou
Top edge of content
Sladké

Ovocný koláč se žmolenkou

Tenhle koláč je rychlý, jednoduchý a neuvěřitelně dobrý. Recept mám od kamarádky Zuzky, která ho začla péct, když za mě vedla kulinární seminář pro americké studenty. Byly z něj na větvi (i pro to, že mnozí netuší, že žmolenka se nemusí kupovat, ale dá se snadno udělat doma) a já si koláč oblíbila pro svou jednoduchost. Všechno zamícháte v míse klidně jen vidličkou, ovoce použijete takové, které je zrovna po ruce a rázem máte perfektní svačinu. Děláváme ho na rodinných dovolených na Šumavě, kam si vozím starou malou troubu a využíváme rybízu přímo ze zahrady, občas přihodíme borůvky a maliny z lesa, to je pak teprve něco. Ale pozor to málo těsta a hodně ovoce se žmolenkou způsobí mírnou závislost...

Ingredience

  • 125 g másla
  • 150 g cukru
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 lžička sody
  • špetka soli
  • 3 vajíčka
  • 1 kelímek bílého jogurtu (zhruba 150 g)
  • ovoce podle sezóny (jablka, hrušky, meruňky, rybíz, maliny, jahody…)

Na žmolenku:

  • 100 g másla
  • 100 g cukru
  • 100 g polohrubé mouky

Postup

1. Nejprve si připravíme žmolenku. Stejný poměr másla, mouky a cukru smícháme v míse a mneme mezi prsty, dokud se nevytvoří požadovaná drolivá konzistence, která půjde dobře rozsypat po koláči. Pokud je směs moc mastná, přidáme mouku, pokud moc drolivá, přidáme máslo. Žmolenku dáme stranou. Můžeme si ji vyrobit i víc a použít jen část. Zbytek může pak sloužit v mrazáku jako pohotovostní zásoba pro rychlé pečení.
2. Vejce šleháme (můžeme i jen ručně, metličkou) s cukrem, až se hezky spojí a nadýchají. Pak přidáme špetku soli, jogurt, změklé máslo a mouku se sodou. Vše zamícháme a nalijeme na dno pekáčku nebo zepékací mísy, vyložené pečícím papírem nebo vymazané a vysypané moukou. Vrstva může být jen velmi tenká, těsto trochu nabyde a důležitá bude hlavně chuť a převaha ovoce a žmolenky.
3. Pak naklademe ovoce, skládáme ho hezky do pruhů nebo kruhů. Nakonec vše zasypeme žmolenkou a dáme péct. Koláč pečeme do zlatova na 160 °C asi půl hodiny, až špejle zapíchnutá do těsta po vytažení zůstane suchá.
4. Koláč necháme zchladnout a nakrájíme. Podáváme k odpolední svačině.
Nejlepší je hned po upečení, ale vydrží i do druhého dne.

Dobrou chuť!

Share on Facebook

Sdílejte recept mezi přáteli

Share on Twitter