Nadýchaní Muffínci
Na muffíny najdete mraky receptů a některé jsou hutnější, jiné lehké jako vánek. Já si nakonec nejvíc oblíbila recept z krásné chlebové kuchařky. Bábovičky totiž nejsou tak hutné a v puse se jen rozplývají. I z jednoho základního těsta můžete udělat několik druhů. Stačí si pak těsto rozdělit do misek a ke každému přidat něco jiného. Vyzkoušejte, co bude u vás doma nejoblíbenější. U nás doma, ač ráda zkouším nové, jednoznačně vedou klasické čokoládové... Ale třeba já naprosto podlehla borůvkovým!
Ingredience
- 1 a 1/4 hrnku hladké mouky
- půl lžičky sody nebo 2x víc prášku do pečiva
- 1 větší vajíčko
- 1/2 hrnku mléka
- 1/2 hrnku cukru krupice
- 100g másla
Další dobroty dle chuti:
- kousky tmavé čokolády + ořechy
- kousky bílé čokolády + maliny
- kostičky jablek, skořice + rozinky
- borůvky
- kousky tmavé čokolády + banán
- a cokoli dalšího Vás napadne...
Postup
1. Ušleháme do husté pěny vajíčko s cukrem.
2. Přidáme změklé máslo, mléko a postupně zamícháme i mouku s kypřidlem.
3. Teď přidáme doborty podle chuti případně rozdělíme těsto na několik částí a každou ochutíme jinak.
4. Lžící plníme do papírových košíčků naskládaných do muffínkového plechu. Neplníme úplně plné, protože naběhnou a mohly by z košíčků příliš vylézat.
5. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180° C dokud špejle zapíchnutá doprostřed bochánku není suchá.
6. Bochánky vyndáme z plechu a necháme na mřížce vychladnout.
7. Podáváme co nejdříve, případně můžeme zmrazit a před podáváním trochu prohřát.