Zobrazit všechny recepty
Lasagne se špenátem
Top edge of content
Slané

Lasagne se špenátem

Tento recept jsem si sama vymyslela před několika lety a naše rodina si ho opravdu zamilovala. Přestože jsme příznivci masa, tato letní bezmasá varianta je velmi vítaná a navíc se dá vyrobit téměř bez nakupování a je poměrně levná. K pravému kulinářskému zážitku teď přispívá ještě pravý Italský strojek, který jsem dostala k předloňským Vánocům a s tím je výroba lasagní ještě zábavnější... Nedávno Tomáš přišel s novou variantou, kterou jsme si oblíbili. Porci lasagní servíruji na talíř doprostřed rajčatové omáčky. Kombinace špenátu a rajčat je nečekaně výborná!

Ingredience

  • jeden a půl balíčku kupovaných plátů lasagní (podle velikosti zapékací mísy; počet si můžete předem odpočítat, většinou dělám 4-5 vrstev) nebo domácí (bod 1-4 postupu)
  • na kostičky nakrájená slanina nebo špek (pokud jsme vegetariáni, můžeme vynechat)
  • 2 balíčky mraženého špenátu
  • 1 kostka Masoxu
  • 2 vajíčka
  • 30 dkg nahrubo nastrouhaného sýra typu Eidam nebo ještě lépe tvrdé mozzarelly
  • máslo na vytření formy + trocha navrch

Domácí lasagně:

  • hladká mouka
  • olivový olej
  • 2 vajíčka
  • sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti

Rajčatová omáčka:

  • konzerva krájených rajčat například značky Valfruta
  • oregano nebo jinou bylinku
  • sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti

Postup

Pokud použijeme kupované lasagne, skočíme rovnou na bod 4, pro výrobu vlastních začneme od 1.

Domácí lasagně

1. Do misky rozklepneme celá vajíčka (Pozor, bez bílku to opravdu nejde, těsto se drolí a nedrží pohromadě!), nalijeme 2-3 lžíce oleje, osolíme a okořeníme.
2. Mouku přisypáváme podle potřeby a vypracováváme těsto, až vznikne hladký pěkný bochánek, pružný a nelepivý. (Pokud máme strojek na těstoviny, postupujeme tradičně, jak jsme zvyklí: vypracováváme těsto na nejsilnější šíři až je plát pružný a hladký. Poté postupně ztenčujeme, až vyválíme plát silný na strojku asi na stupeň 8) Pokud vyvalujeme válečkem, snažíme se o co nejtenčí plát silný asi jako pohlednice.
3. Plát nakrájíme na pruhy které odpovídají délkou kratší straně pekáče.
4. Vaříme v osolené vodě s kapkou oleje, vždy jen několik plátů, které postupně vyndáváme do cedníku a proplachujeme studenou vodou, v horké vodě vaříme další. Nevaříme všechny najednou, mohly by se nám slepit nebo potrhat.
Pokud vaříme čerstvé pláty, jsou uvařené během 1-2 min. Pokud použijeme kupované - sušené, jsou silnější a je třeba vařit je déle.

Příprava samotného jídla

5. Troubu zapneme na 200°– 250°C. Formu na zapékání silně vymažeme máslem.
6. V kastrůlku s nepřilnavým povrchem rozškvaříme kostičky slaniny či špeku. Přidáme rozmražený špenát a když je prohřátý, přidáme rozdrolenou kostičku Masoxu.
7. Poté do směsi zamícháme vajíčka, která jsme si předem rozklepli do hrnečky a zkontrolovali jejich čerstvost.
8. Špenátem mícháme několik minut, až zhoustne. Odstavíme z ohně.
9. Na dno zapékací mísy položíme jednu vrstvu vařených okapaných lasagní. Na tu naklademe vrstvu špenátu silnou asi 1 cm.
10. Na špenát rozložíme další vrstvu lasagní, poté posypeme hustou vrstvou sýra. Opět rozložíme pláty těstovin.
11. Pokračujeme opět se špenátem a postup opakujeme až do vypotřebování ingrediencí. Zakončíme vrstvou špenátu a sýra.
12. Na sýr sem tam položíme „oříšek“ másla, který se během pečení rozpustí a spojí se sýrem.
Pečeme v troubě přibližně 30 minut dozlatova.

Varianta s omáčkou

Rajčata krátce prohřejeme v kastrůlku, okořeníme bylinkami a saolí s pepřem a nalijeme na nahřáté talíře, doprostřed položíme porci lasagní a podáváme.

Poznámka: Lasagne je možné připravit i jeden den dopředu a uchovat je v lednici. Zapékáme je těsně před jídlem, ale musíme počítat s tím, že vychlazeným bude déle trvat, než se prohřejí, zapékáme je tedy zezačátku na nižší teplotu a postupně přidáme teplotu pro získání zlaté kůrčičky. Dají se jíst i studené, pokud nemáme možnost ohřátí, ale čertsvé teplé jsou jednoznačně nejlepší...

Dobrou chuť!

Share on Facebook

Sdílejte recept mezi přáteli

Share on Twitter