Kváskový pecen chleba
Kváskový chléb jsme si celá rodina zamilovali. A to tak, že holkám běžný kupovaný chléb už ani nechutná. Příprava není těžká, výsledek budete mít ze začátku možná pokaždé trochu jiný. Moje rada zní, pečte, pečte a pečte, nenechte se odradit neúspěchem a postupně si přijdete na svůj správný poměr surovin. Pusťe se do toho, až první chleba provoní Váš byt, nebude už cesty zpět a propadnete domácímu chlebu jistě tak, jako my!
Ingredience
Na rozkvašení
- 200 g žitné mouky (může být i část celozrnné)
- 200 ml vody
- 2 polévkové lžice kvásku
Na chleba
- 500 g pšeničné chlebové mouky (lze také dát část celozrnné či úplně jiné mouky)
- 300-400 ml vody
- 2 čajové lžičky soli
- hrst kmínu
- mouka na podsypání
- škrob na „pomazání“
Postup
Tip
Na konzistenci těsta má vliv spousta faktorů. Počasí venku (jako fakt, mouka absorbuje vodu za slunného dne jinak než za deště), typ mouky (i stejná značka může být pokaždé trochu jiná), a ještě asi tisíc dalších faktorů. Výhoda je, že i placák, i hutná koule, chleba s velkými oky, připálenou kůrkou nebo nevím jaký další - všechny budou chuťově dobré, na pohled možná trochu srandovní, ale vždycky se dají sníst. (Snad jen, když jsem zapomněla dát do těsta sůl, nedokázali jsme v žádné podobě chleba dojíst a putoval slepičkám.) Postupem času se naučíte odhadnout správnou konzistenci těsta v jednotlivých fázích. V tom tkví podle mého celý zakopaný pes. A pokud se vám chleba nedaří držet v kulaté vysoké podobě, pomožte si klidně i formou. Buď kovovou “cihličkou”, nebo kulatou skleněnou zapékací a pečte přímo v ní. Experimentujte, zkoušejte. Studnou informací je i facebooková skupina Pečem Pecen. A kvásek si pořiďte buď v pekařství nebo pomocí kváskové mapy od někoho z vašeho okolí!