Zobrazit všechny recepty
Křehký koláč s čokoládovým krémem
Top edge of content
Sladké

Křehký koláč s čokoládovým krémem

Tenhle recept je pro milovníky rychlých a snadných receptů. Objevil se v Apetitu a je opravdu prostý. Ale rozhodně mu to neubírá na dobrotě - křupavé listové těsto plněné hedvábným krémem, který můžete vyrobit například rozpuštěním "Ledových kastanů" ve smetaně. Pokud si chcete trochu zablbnout jako já na fotce, můžete do středu udělat náplň z bílé čokolády, aby byl něčím trochu ozvláštněný.

Ingredience

  • 200 g listového těsta
  • vajíčko na potření těsta
  • 5 tyčinek Ledových kaštanů (po 50 gramech) nebo 200 g jakékoli čokolády (třeba zbylé figurky z vánoční kolekce, hořká čokoláda na vaření, prostě jakákoli oblíbená.)
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 žloutek (lze vynechat)
  • ovoce na ozdobu

Postup

1. Troubu předehřejeme na 180° C.
2. Těsto rozválíme na placku velkou jako forma, formu vymažeme máslem a těsto do ní vložíme. Hezky upravíme okraje, ořízneme, aby byly stejnoměrné a moc nepřesehovaly. Okraje pomažeme rozšlehaným vajíčkem.
3. Dno propícháme vidličkou na několika místech. Na těsto vložíme pečící papír a do něj vysypeme pečící keramické boby nebo použijeme jakoukoli normální luštěninu, hrách, fazole, cokoli, jde nám o to, abychom zatížili těsto a nevyběhlo nám příliš.
4. Vložíme do trouby a pečeme 10 minut, pak vyjmeme papír se zatěžovacími fazolkami a dopečeme ještě dalších pět minut.
5. Korpus vyjmeme z trouby, tu vypneme, už ji nebudeme potřebovat. Koláš necháme vychladnout.
6. Na plotnu si dáme hrnec s horkou vodou a do něj vložíme menší. (Můžeme použít sklěněnou ohnivzdornou misku). Vlijeme smetanu a když je horká, přidáme rozlámanou čokoládu nebo kaštany. Mícháme, až se zcela rozpustí. Sejmeme z ohně a vmícháme žloutek. Lehce zchladlou směs vlijeme do upečeného korpusu a necháme několik hodin ztuhnout v ledničce.
7. Před podáváním ozdobíme vybraným ovocem, můžeme i zmrzlým.

Varianta s bílou čokoládou

Třetinu smetany si oddělíme a třetinu čokolády nahradíme bílou čokoládou. Při rozehřívání postupujeme s každou stejně. Na korpus doprostřed položíme vykrajovací kolečko, vlijeme bílou směs čokolády a okolo pak tmavou. Necháme ztuhnout, pak vyjmeme kroužek - vykrajovátko a dozodbíme.

Dobrou chuť!

Share on Facebook

Sdílejte recept mezi přáteli

Share on Twitter