Houskové knedlíky z hrnečků
Bezvadný rychlý recept na houskové nadýchané knedlíky vařené v hrnečkách. Buď ve vodní lázni nebo v mikrovlnce. Zkuste a uvidíte, že jiné už dělat nebudete! Když do těsta přidáte i trochu šafránu, získáte hodně zajímavou a příjemnou obměnu. Navíc knedlíky z hrnečku jsou krásně kulaté a nerozvařené! Tento recept neneí z kynutého těsta a tudíž se vám nemůže stát, že by byly pak knedlíky cítit po droždí, jako tomu občas bývá v jídelnách a menzách...
Ingredience
- 3 vajíčka, žloutky a bílky zvlášť
- 3 housky nebo rohlíky
- 250 g polohrubé mouky (1 a ½ čtvrtlitrového hrnku)
- 400 ml mléka (1 a ½ hrnku)
- špetku prášku do pečiva
- máslo nebo sádlo na vymaštění hrnečků
- sůl
- pokud chcete šafrán a bylinky podle chuti
Postup
1. Nejprve ušlehejte v čisté míse bílky na sníh, až se budou tvořit měkké kopečky a i v nakloněné poloze zůstane směs tuhá a nepohne se.
2. Čtyři čtvrtlitrové hrnečky pečlivě vymažte máslem nebo sádlem. Rohlíky nakrájejte na kostičky a vložte do mísy.
3. Osolte rohlíky, přidejte žloutky, mléko a prosátou mouku s kypřicím práškem. Můžete přidat šafrán a nějaké zelené bylinky pro dochucení. Na závěr jemně vmíchejte sníh. Těsto vlijte do hrnečků tak, aby sahalo přibližně do dvou třetin – knedlíky vyběhnou.
4. Vložte do mikrovlnné trouby a vařte při výkonu 700 W osm až devět minut. Nebo použijte vodní lázeň, dobu vaření pak upravte podle potřeby. Během vaření můžete vpichem špejle vyzkoušet, jestli jsou knedlíky už hotové.
5. Potom je vyjměte z mikrovlnky nebo z vodní lázně, vyklepněte z hrnečků a rozkrájejte pomocí nitě. Podávejte k jídlům s omáčkou nebo osmahnuté s vajíčkem jako rychlou večeři.