Citronová omáčka na těstoviny
Kombinace smetany a voňavé citronové kůry je nečekaně dobrá. Recept je nenáročný na suroviny i přípravu, ale jídlo vás odmění svou bohatostí chutí.
Ingredience
- 400 g těstovin
- 250 ml kuřecího vývaru (můžeme použít kvalitní bujon z kostky, když nemáme domácí z mrazáku)
- 320 ml smetany ke šlehání
- několik nitek šafránu (lze vynechat)
- kůra z 1 dobře omytého citronu, nejlépe chemicky neošetřeného (kupuji třeba v Lidlu)
- pepř
- sůl
Postup
1. Dáme vařit těstoviny do vroucí osolené vody, jak jsme zvyklí.
2. Do malé mističky nalijeme lžíci mléka nebo vody a vložíme nitky šafránu. Necháme louhovat, až šafrán uvolní žlutou barvu a chuť.
3. Zatím do rendlíčku nalijeme smetanu a vývar a začneme vařit. Přidáme citronovou kůru a svařujeme asi 10 minut, až omáčka trochu zhoustne. Dochutíme solí a pepřem.
4. Uvařené těstoviny scedíme. Hned je vsypeme k omáčce, přidáme šafrán i mléko nebo vodu, ve které se louhoval a prohříváme další 3 minuty.
Stáhneme z ohně a ihned servírujeme.