Chleboví medvědi
Recept na chlebové medvědy nás uchvátil už jako malé děti a často jsme je pekly k večeři a ještě teplé jedly. Můžete tím spestřit dětskou oslavu a nebo děti pusťte přímo k tvoření. Tvarování roztodivných tvarů, bochánků a zvířátek se líbí všem, nezávisle na věku. Hodí se i při příchodu nečekané návštěvy. Roztodivností tvarů a různým sypání úplně skryjete to, že kromě pečiva a másla nemáte ve špajzu nic... Ono taky k čerstvému voňavému pečivu není nic jiného potřeba!
Ingredience
- základní slané kynuté těsto
- vajíčko na potírání
- sůl
- zdobení podle fantazie: kmín, mák, sezam, černucha, strouhaný sýr, pepř (na očička)
Postup
1. Z těsta si uždibujeme potřebné kousky. Tvoříme zvířátka podle fantazie:
Ježek
Kuličku těsta na jedné straně trochu vytáhneme jako čumáček. Pak nastříháme nůžkama bodliny.
Šnek
Váleček těsta srolujeme do šneka. Buď necháme kousek jako nohu nebo uděláme jen ulitu.
Medvěd
Potřebujeme jednu velkou kuličku na tělo, menší na hlavu, 4 malé na tlapky a jednu nejmenší na čumáček. Medvěda sestavíme přímo na plechu, pomažeme vajíčkem a dotvoříme očička z pepře, bříško a čupřinku.