Zelňačka s klobásou
Tuhle polévku (jako ostatně většinu polévek) mě naučila moje maminka a mám ji strašně ráda. Základem je dobrá kvalitní klobása, nejlépe čabajka a dobré kyselé zelí. Nejlépe chutná den odleželá, je dobrá i druhý a třetí den. Jako obměnu můžete přidat smetanu. Jednou jsme dokonce v Mimoni na statku u kamarádky dělala pro 10 lidí vegetariánskou variantu a musím říct, že jsem se dost bála, co na ní všichni řeknou. Představte si, když nemůžete použít ty hlavní nosiče chuti - klobásu a masox. Použila jsem bylinkovou kostku a na klobásu raději zapomněla. I přesto se polévka snědla, a všichni si pochvalovali, že mají něco teplého dobrého do žaludku... :) Takže pokud musíte maso vynechat, jde to i bez něj!
Ingredience
- 1 nožička kvalitní ostré tvrdé klobásky, jako je čabajka
- 1 litr vody
- 1 kostka masoxu
- miska (o objemu cca 400 ml) kysaného zelí
- 2 - 3 oloupané brambory
- pepř na dochucení
Postup
Vylepšení pro obměnu
V mém oblíbeném krámku s kořením (www.koreni.cz) v Plzni u Antonína prodávají i Uzenou papriku. Ta se do téhle polévky moc hodí a dodá ji další rozměr! Vyzkoušejte to, je to moc dobré!