
Zeleninový krém
Krémové polévky mám moc ráda. Tahle je krásně lehká, rychlá a moc dobrá. Brambory se postarají o sytost, ostatní zelenina o chuť. Pokud míváte v mrazáku vývar, použijte ho, chuť bude silnější, naopak ve vegetariánské variantě můžete použít jen vodu a i tak bude polévka výborná. Zvlášť když zeleninu podusíte opravdu na másle. To se nesnažte nahradit něčím jiným, připravili byste se o podstatnou část chuti! Rozmixováním docílíte krásné hustoty i bez použití jíšek a jiných zahušťovadel. A navíc, když přidáte smetanu, bude chuť jemná a lehoučká.
Ingredience
- 300 g brambor
- 1 velká mrkev
- malý kousek celeru (množství asi jako mrkve) nebo jedna petržel
- 1 pórek
- 1 cibule
- 100 g másla
- sůl, pepř
- 200 ml smetany na dochucení
- 1,5 l vývaru nebo vody
Postup
1. Zeleninu oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Z pórku použijeme pouze bílou část, zelenou část schováme na ozdobení hotové polévky.
2. Máslo rozpustíme v rendlíku a vsypeme veškerou zeleninu. Dusíme 10 minut.
3. Přilijeme vodu nebo vývar, přivedeme k varu a vaříme do měkka. Pak vše rozmixujeme ponorným mixérem dohladka.
4. Dochutíme solí a pepřem, přilijeme smetanu, prohřejeme a podáváme zdobené zeleným pórkem.