Kopřivová nádivka
Nadýchaná nádivka jako stvořená pro Velikonoční výlet za krásami naší vlasti. Dobře se převáží a je dobrá i studená. Recept mám z Apetitu a moc ráda ji peču i mimo svátky. Pokud zrovna nebude doba kopřiv, můžete je nahradit třeba špenátem nebo jiným lupením.
Ingredience
- 10 den starých rohlíků či 8 žemlí, případně veku nebo bagetu
- 6 vajec
- 400 g vařeného uzeného masa
- 50 g rozpuštěného másla + ještě trochu na vymazání formy
- sůl na dochucení
- špetku muškátového oříšku
- 2 hrsti sekaných kopřiv
- hrst loupaných mandlí
Postup
1. Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 °C. Vejce rozklepněte a oddělte bílky a žloutky. Pečivo nakrájejte na kostičky a v míse je promíchejte s rozpuštěným máslem, žloutky, kopřivami, solí a muškátovým oříškem.
2. Uzené, i když je už tepelně upravené, deset minut povařte (potřebujete získat vývar) a nakrájejte na kostičky. Přidejte k ostatním surovinám a kostičky pečiva ještě zvlhčete vývarem. V jiné míse ušlehejte bílky do tuha (když nadzdvihnete metlu, špičky sněhu se neohýbají) a sníh lehce vmíchejte do směsi.
3. Formu důkladně vymazejte máslem a navršte do ní nádivku. Uhlaďte povrch a posypte ho mandlemi, nakrájenými na nudličky. Pečte tak půl hodiny, dokud nebude nádivka pevná a zlatavá.
4. Podávejte buď teplou se salátem nebo studenou někde na louce u hradu, rozhledně nebo kdekoli jinde na výletě!