Italský chléb Foccacia
Recept z Apetitu mě uchvátil. Rozhodně to musíte zkusit! Píšou o něm toto: Tradiční ‚chléb chudých‘ je dnes oblíbenou pochoutkou v luxusních restauracích. Itálii ale můžete zažít i doma – a náležitě si ji vychutnat. Provoní celý byt a nebudete se moct dočkat, až se do něj zakousnete. Nejlepší je ho jíst ještě teplý. Je parádní přílohou ke grilovanému masu, nebo jen tak.
Ingredience
- základní slané kynuté těsto
- černé vypeckované olivy (můžete je nakrájet na kolečka)
- rozmarýn a sůl, nejlépe hrubou mořskou, na posypání plechu i placek
- olivový olej na placky a na plech
Moje varianta:
- mozarella
- čerstvá bazalka
- další dobroty dle chuti, třeba sušená rajčata
Postup
1. Vykynuté těsto přemístěte na pomoučenou pracovní plochu a ještě jednou ho důkladně propracujte. Těsto rozdělte na čtyři nebo pět částí a ty vytvarujte do vyšších placek. Položené na olejem potřeném plechu je ještě chvíli nechte kynout.
2. Po deseti minutách vytlačte prstem do každé vykynuté placky dvacet důlků. Do nich zatlačte černé olivy; mezi ně zapíchněte sem tam jehličku rozmarýnu. Ještě nechte placky pár minut v klidu – olivy a rozmarýn pak v těstu při pečení lépe drží.
3. Troubu předehřejte na 200°C, horkovzdušnou na 180°C. Placky zakapejte olejem, hlavně v důlcích. Tuk se do těsta během pečení vsákne. Posypte solí.
4. Vložte do rozpálené trouby. Focacciu pečte přibližně dvacet minut, do té doby, než nakynuté placky změní barvu dozlatova… Ve chvíli, kdy se celým bytem začne linout nádherná, nezaměnitelná vůně italské speciality, byste už měli stát u trouby, chňapky v pohotovosti.
5. Nejlepší je na nic nečekat a pustit se do focaccii hned. Vytírat ještě teplými kousky chleba horký, voňavý olej s křupavou mořskou solí – je to skutečně lahoda přímo božská!
Varianta podle Magdalenky
Nakrájejte na plátky mozarellu, otrhejte lístky bazalky. Na polovinu vyválené placky klaďte sýr a bylinky, přeložte a pevně prsty spojte. Povrch upravte jako normální focacci, upečte a jezte ještě horké!