
Hamburger
V Hamburku jsem nikdy nebyla (název této dobroty je totiž právě odtud), ale přesto tuhle dobrotu mám moc ráda! Základem jsou jako vždy kvalitní suroviny. Já si melu maso přímo v mlýnku, a to třikrát, aby bylo jemné. Pokud maso budete kupovat, tak jedině v dobrém řeznictví, kde už to znáte a víte, že mají vždy vše čerstvé a voňavé. Mleté maso zpracujte určitě ještě ten den. Další důležitá složka je houska. Našla jsem recept, ze kterého získáte krásné nadýchané houstičky, co slupnete jako malinu. No a ostatní dobroty záleží v podstatě jen na Vás. Já jsem si to vymyslela takto:
Ingredience
Na housky:
- 1/2 balíčku droždí
- 250 g polohrubé mouky
- 1 lžička cukru
- 1/2 lžičky soli
- 1 vejce + 1 na potření
- 120 ml mléka
- 3 lžíce tekutého másla nebo sádla
- sezam nebo jiné semínka na posypání
Na ostatní:
- 300 - 400 g mletého masa
- bylinky jako tymián, rozmarýn
- pepř
- sůl
- kyselé okurky
- 1 větší cibule
- hořčice
- kečup
- salát
Postup
1. Nejprve si zaděláme na houstičky: Z uvedeného množství budeme mít přibližně 6 hamburgerů. Do malé mističky rozdrolíme droždí, přidáme cukr a zalijeme asi dvěma lžícemi mléka. Důkladně zamícháme a necháme na teplém místě přikryté vzejít. Kvásek je nakynulý, když nabyde a vidíme velké bubliny.
2. Do mísy nasypeme mouku, sůl a vyhloubíme jamku. Přidáme vajíčko, mléko a tuk, vykynutý kvásek a důkladně zamícháme a propracujeme vařečkou. Těsto bude lepkavé. Přikryjeme víkem nebo utěrkou a necháme v teple asi půl hodiny kynout.
3. Pak těsto lehce propracujeme rukama, pokud se moc lepí, trochu si je pomoučníme. Těsto rozdělíme na 6 stejně velkých kousků a z nich vytvoříme bochánky. Dáme je na vymazaný plech a necháme pod utěrkou kynout opět 15 - 30 minut. Zatím si můžeme předehřát troubu na 180 °C.
4. Do hrnečku si rozklepneme druhé vejce, prošleháme vidličkou, bochánky natřeme ze všech stran a posypeme sezamem nebo čímkoli jiným. Pečeme asi 15 - 20 minut, až bochánky vyběhnou, zezlátnou a špejle zapíchnutá dovnitř vyjde suchá bez drobečků. Necháme lehce vychladnout na mřížce.
5. Přpravíme si hamburgery. Cibuli rozpůlíme a nakrájíme velmi jemně na půlkolečka. Okurky pokrájíme na plátky, salát natrháme na jednotlivé lístky velikosti housky. Rozpálíme si těžkou pánev.
6. Mleté maso ochutíme solí, pepřem a bylinkami, všeho dáváme jen špetku, aby maso ochutilo, ale nepřebilo. Přidáme zbytek vajíčka, které nám zbylo po pomazávání housek. Promícháme a rukama uhněteme z masa kuličy, které zploštíme a klademe na rozpálenou pánev. Nemusíme použít žádný olej, maso má v sobě tuk a pustí dostatečné množství na opečení. Placičky opečeme z obou stran a dáme stranou. (Ruce si pak důkladně omyjeme, pokud chceme být hodně důslední, použijeme i trochu octa, kyselé prostředí totiž nežádoucí mikroorganismy spolehlivě zahubí.)
7. Na již vyplou pánev vhodíme cibulku. Občas proícháme a necháme lehce povadnout. Přestane být štiplavá a navíc pochytí šťávu a tuk z vypečeného masa.
8. Housky rozkrojíme, můžeme ještě na topinkovači opéct řené plochy. Spodní polovinu namažeme kečupem, druhou hořčicí. Na kečupovou housku nandáme opečenou cibulku, plátky okurky, pak položíme placičku masa a nakonec salát. Přiklopíme vrchní, hořčicí pomazanou polovinu a vložíme do ubrousku.
9. Podáváme ještě teplé s dobře vychlazeným pivečkem.