Fish and chips
Klasika britských fastfoodů... Snad i u nás bude brzy na každém rohu rybí varianta rychlého stravování, ale zatím si ji můžete udělat doma. Kouzlo receptu spočívá v nadýchaném těstíčku a dokonale propečené křupavé rybě. Hranolky můžete udělat domácí či dopéct mražené nebo si k tomu udělat klidně cokoli jiného. Já dělám hranolky nasucho pečené v troubě. Nejsou tak křupavé, ale zase nejsou mastné a tomu dáváme přednost :) Nezapoměňte na domácí tatarku, ta k tomu neodmyslitelně patří a pokud chcete jíst jako snad každý Brit, podávejte k rybě i ocet... (ale třeba mně to bez něj chutná víc ... :D....) A jako jsme to zažili s bráškou Davidem na lodi korzující mezi Irskem a Británií, patří k tradici v restauraci podávat k rybě ještě zelený hrášek.
Ingredience
- 750 g filet z oblíbené ryby
- 1 citron
- 30g hladké mouky
- olej na smažení (vhodný je řepkový nebo palmový)
- sůl
- pepř
- hrášek (mražený nebo čerstvý)
Na těstíčko:
- 1 lžička sušeného droždí nebo 10 g čerstvého
- 4 lžíce teplé vody
- 150 g hladké mouky
- 1 lžíce oleje
- 175 ml piva
- 1 bílek
Na tatarskou omáčku:
- 1 uvařené vejce
- 2 kyselé okurky
- 1 menší šalotka nebo cibulka
- snítka petrželky
- estragon (čerstvý nebo sušený namočený)
- 125 ml majonézy
- sůl
- pepř