Čína
Na tuhle čínu nás přivedla moje maminka. Tomášovi chutnala a bylo to jedno z jídel, které si i sám vařil na koleji, ještě za studentských dob. Poprvé, když mě prosil o recept, napsala jsem ho a pak rozstříhala na kousky. Před každým vařením si ho musel složit... ale neodradilo ho to a tuhle čínu oba rádi vaříme dodnes. Je to slavnostní recept a přitom příprava rozhodně není těžká.
Ingredience
- 300 - 400 g kuřecího masa
- 4 lžíce sojové omáčky
- 4 lžíce oleje
- 3 lžičky solamylu
- 1 necelá lžička soli
- 1 lžička cukru
- 1/2 lžičky kari
- čínské zelí nebo pórek (nebo obojí)
- ananas na kousky (z plechovky)
- loupané a rozčtvrcené mandle
Postup
1. Maso je dobré naložit do zálivky přes noc nebo ráno, pokud ho chceme k obědu či večeři, zkrátka čím déle to jde tím lépe. Kuře tedy nakrájíme na nudličky, uděláme zálivku ze všech ingrediencí v horním sloupečku až po kari a v míse promícháme kousky masa tak, aby byly zcela obalené. Překryjeme fólií a necháme v ledničce odležet.
2. Mandle si oloupeme, rozčtvrtíme a lehce bez tuku oprahneme na pánvi dozlatova. Ananas scedíme a necháme odkapat.
3. Naložené maso vložíme na pánev a smažíme dozlatova, až je téměř hotové. Přidáme zelí a pórek nakrájený na nudličky a přiklopíme a zlehka dusíme jen chvilinku, až je zelenina měkká, ale stále křehká.
4. Pak přidáme ananas a mandle, prohřejeme, aby i ananas byl teplý a můžeme podávat s kari rýží, skleněnými nudlemi nebo jinou přílohou.
Loupání mandlí
Do malého kastrůlku nasypte mandle, zalijte horkou vodou a nechejte krátce povařit tak 2 – 3 minuty. Pak sceďte a mandle ještě horké vyloupněte ze slupek. Důležité je pracovat s horkými mandlemi, po vychladnutí se slupka totiž zase částečně přichytí.