Tvarohové knedlíčky s jahodovou omáčkou
Začalo to vzpomínkou na dětství... no a v kavárně se loni objevila prosba, o nějaký netradiční sladký oběd. Nakonec si je lidi dávali i jako dezert. Americké studenty jsem zase šokovala tím, že si klidně k obědu dáme něco sladkého a ještě víc byli překvapeni tím, jak dobré to může být... Základní recept je od babičky, s jahodovou omáčkou, ale můžete k tomu vymyslet prakticky cokoli. Do sezóny jdou teď borůvky, třešně, višně a maliny, v zimě si klidně poraďte se švestkovýma povidlama nebo omáčkou z meruněk... A nebuďte líní udělat je fakt malé. Budou krásně nadýchané a hlavně se dobře jedí. A tvaroh vřele doporučuji sehnat ten v papíru, netermizovaný. Těsto se bude mnohem lépe zpracovávat a chuť bude víc tradiční!
Ingredience
- 40 g másla
- 2 vajíčka
- špetka soli
- 500 g měkkého tvarohu v papíru
- 100 g čerstvé strouhanky
- 40 g dětské krupičky
- 40 g hrubé mouky
Na omáčku:
- jahody nebo jiné ovoce
- smetana ke šlehání
- moučkový cukr
- citronová šťáva
- vanilka
Postup
1. Do mísy nasypte mouku, krupičku, strouhanku a sůl. Přidejte tvaroh, vajíčka a povolené nebo lehce rozpuštěné máslo. Všechno důkladně vařečkou promíchejte.
2. Směs bude lepkavá, ale toho se nelekejte. Teď příjde na řadu odpočinek a proto ho nepodceňte a nechte těsto stát alespoň 30 minut. Mouka, krupice i strouhanka nabobtná a uvidíte, že pak těsto bude poddajné a tvárnější.
3. Těsně než začnete tvarovat knedlíčky, dejte si vařit větší hrnec vody a připravte si k ruce i sůl.
4. Těsto si z mísy vyklopte na pracovní desku a nožem odkrajujte malé kousky, z kterých tvarujte kuličky. Ty klaďte na prkénko lehce poprášené moukou, odkud pak snadno zkutálíte kuličky do vody. Až budete mít všechny kuličky ukoulené (velikost je na vás, ale já je dělám většinou velké jako třešně, dobře se jedí a rychle se vaří...), všechny je přesuňte do vroucí osolené vody. Vařte dvě tři minutky, až začnou vyplavávat na hladinu. Nejlepší je se o uvařenosti přesvědčit tím, že jednu vylovíte, rozkrojíte a ochutnáte.
5. Na omáčku rozmixujte ovoce ponorným mixérem, pár kousků si nechte na ozdobu. Dochuťte cukrem, vanilkou, citronovou šťávou a případně smetanou. Poměr čistě záleží na ovoci a vaší chuti a náladě.
6. Servírujte horké knedlíčky zalité studenou omáčkou, přidat můžete i zakysanou smetanu a snítku máty nebo meduňky.
Poznámka: Pokud vám nějaké knedlíčky zbyly, dají se později přihřát v páře. Mikrovlnka na to není vhodná, protože knedlíčky akorát tak zgumovatí a rychle zase vychladnou.